Saturday, August 13, 2011

Menu Berbuka Hari Ini

Asam Pedas Tempoyak Ikan Baung


Bahan-Bahan

1 ekor ikan baung (Basuh bersama asam keping untuk hilangkan bau hanyir)
5-10 tangkai daun kesum (Yang daun kecil kerinting lagi sedap)
2 kuntum bunga kantan
3 sudu besar tempoyak
1 biji tomato
Air asam jawa secukupnya (asam keping pun tak apa)

Bahan Kisar

10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
4 cm kunyit
1 cm lengkuas
1 cm halia (tak masuk pun tak apa)
5 biji cili kering
3 biji cili api
sedikit belacan

Cara-cara menyediakan

1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang merah dan bawang putih
2. Setelah tumisan wangi dan garing, masukkan semua bahan kisar yang lain
3. Tumis sehingga wangi dan masukkan air asam jawa, belacan dan air secukupnya
4. Kamudian masukkan daun kesum, bunga kantan dan tempoyak.
5. Apabila kuah mendidih, masukkan ikan baung dan garam. Biarkan mendidih dan kuah menjadi agak pekat.
6. Angkat dan hidangkan bersama ulam-ulaman kampung... dan sambal belacan/budu.



No comments: